הקלות והתנגדויות

במאמר הקודם דיברנו על הגשה במסלול עם הקלות. מה זה בכלל אומר? לכל אזור יש את התב”ע המוגדרת לו (תב”ע= תכנית בניין עיר). התב”ע מגדירה את זכויות הבנייה (כמה מותר לבנות) ואיך מותר לבנות את המבנה המבוקש. אבל לכל תב”ע ניתן לבקש הקלות (כל עוד זה לא חורג מאחוזי הבנייה המותרים). לדוגמא: אם אתם רוצים לבנות קומת קרקע גדולה יותר מהמוגדר בתב”ע, האדריכל יערוך ניוד זכויות מהקומה העליונה לקומה התחתונה ובכך תרוויחו קומת קרקע גדולה יותר אך לא מסך השטחים המותרים לבנייה.

אם ממש חסרים לכם כמה עשרות סנטימטרים לקומה- האדריכל יכול לבקש הקלה בקווי בניין של 10%. לרוב ניתן להשתמש ב 30-40 ס”מ בקווי הבניין הצדדיים והאחוריים. זה רק יעניק לכם בית רחב יותר אך לא עוד שטחי בנייה. רשימת ההקלות האפשרית, היא ארוכה ויחד עם האדריכל שלכם תוכלו להבין אילו הקלות תוכלו לבקש עבור תכנון הבית שלכם. קחו בחשבון שמסלול הקלות הוא ארוך יותר ממסלול רישוי רגיל (ראו מאמר על מסלולי היתרים) https://clararegen.com/post/%D7%9B%D7%9E%D7%94-%D7%96%D7%9E%D7%9F-%D7%9C%D7%95%D7%A7%D7%97-%D7%9C%D7%A7%D7%91%D7%9C-%D7%94%D7%99%D7%AA%D7%A8-%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%94 בנוסף לכך- מכיוון שאתם מבקשים הקלות אתם למעשה משביחים את הנכס שלכם ולכן צפו לתשלום היטלי השבחה בסכומים לא מבוטלים כלל במעמד תשלומי אגרות הבנייה. לצערי לא ניתן ממש לדעת כמה תשלמו. לאחר שהתיק עובר את ישיבת הועדה ושלב בקרת התכן הוא עובר לשמאי העירייה לחישוב היטלי ההשבחה. כל מקרה לגופו ואין מחיר אחד אחיד לכל ההקלות. ברגע שאתם מגישים לועדה לתכנון ובנייה, תיק להיתר במסלול עם הקלות עליכם לערוך תיק פרסום. תיק פרסום נערך ע”י מכון פרסום מודעות בנייה. כן כן המודעות הקטנטנות האלו והבלתי קריאות שנמצאות בסוף של עיתונים ומקומונים. את הבקשה שלכם להקלות, המכון יפרסם ב 2 עיתונים ארציים ומקומון אחד. במקביל נוסחי הפרסום יישלחו לכל בעלי החלקות הגובלות למגרש שלכם. מכון הפרסום, יאתר את הכתובות שלהם בעזרת משרד הפנים, ויישלח להם מכתב בו מופיעים נוסחי ההקלות המבוקשים. זהו מכתב אחד לכל אחד מבעלי החלקה. לעיתים יש יורשים בחלקה והמכתב יישלח לכל יורש בנפרד. החל מרגע שליחת המכתבים, לבעלי החלקות הגובלות, יש זכות להגיע לועדה לתכנון ובנייה לעיין בתכנית ההיתר שלכם ולבדוק אם מה שאתם מבקשים לא פוגע בו באיזה שהוא אופן. במידה ובעל חלקה גובלת חש כי ההקלות שאתם מבקשים ייפגע בו באיזה שהוא אופן, הוא מגיש התנגדות. למעשה בגלל שנוסחי ההקלות שלכם מפורסמים בעיתונות, לכל אחד בארץ יש זכות להגיע לועדה המקומית, לעיין בתכנית שלכם ולהגיש התנגדות. גם אם אתם בונים בתל אביב, יכול להגיע מתנגד מאילת. המתנגדים יגישו לועדה המקומית את ההתנגדות שלהם בצורה מנומקת. חובת הועדה לעדכן אתכם ואת האדריכל שלכם כי הוגשה התנגדות לתכנית ולכם יש זכות להגיב להתנגדות. בטרם התיק ייכנס לדיון בישיבת ועדה הוא ייכנס לועדת התנגדויות. הועדה תנסה להבין את מהות ההתנגדות והאם היא לגיטימית. במידה וההתנגדות הינה לגיטימית בעיני הועדה, היא יכולה להחזיר את התכנית לאדריכל לתכנון מחדש. במידה וההתנגדות אינה לגיטימית, הועדה תדחה את ההתנגדות והתיק ימשיך להתנהל במסלול מלא בועדה כרגיל.

שימו לב!! במידה והמתנגד מתעקש כי הבנייה שלכם תפגע בו, על אף שהועדה דחתה את התנגדותו על הסף, הוא יכול לגשת ולערער בועדה המחוזית לתכנון ובנייה (תוך 30 יום מרגע קבלת ההחלטה בנוגע להתנגדות) ומאוד ייתכן ששם ההתנגדות שלו תתקבל. באם החליט מתנגד להגיש את ההתנגדות שלו לועדה המחוזית, עליו לדווח על כך לועדה המקומית. הועדה המקומית יכולה לדרוש לעצור את ההליך של ההיתר שלכם עד להחלטת הועדה המחוזית בעיניין ההתנגדות.

תכנון בית עם הקלות יכול לתת לכם את הבית שאתם בדיוק צריכים, אך קחו בחשבון שההליך לקבלת ההיתר שלו תהיה ארוכה מהרגיל ואף סבוכה במידה ויהיו מתנגדים לתכנית. ויש לנו גם סרטון בנושא 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=ZluFXx5Fuf4

Skip to content